Bekijk het webinar ‘Migrantenouderen en rouw in coronatijd’

23/04/2021

Op donderdag 15 april organiseerden we het webinar 'Migrantenouderen en rouw in coronanatijd'. Heeft u het webinar gemist of niet live kunnen bijwonen, dan kunt u het hier rustig terugkijken. In dit webinar komen drie experts aan het woord over rouw en cultuursensitieve zorg voor migrantenouderen in coronatijd.

Rouw in coronatijd bij migrantenouderen

Rouwen in deze huidige coronatijd vraagt om specifieke aandacht. Want rouwen wordt verstoord tijdens een crisis als deze, waarbij verdriet en verlies juist veel voorkomen. Verschillende gemeenschappen en ook migrantenouderen krijgen met rouw te maken. Zorgprofessionals kunnen vanuit cultuursensitieve zorg concrete handvatten bieden. Maar hoe doe je dat?

Hoe werkt een rouwproces en welke invloed heeft een verstoord rouwproces? En welke invloed hebben de coronamaatregelen op het rouwproces binnen de verschillende gemeenschappen en op migrantenouderen? In dit webinar zal ingegaan worden op bovenstaande vragen. We laten experts over verschillende gemeenschappen aan het woord, zoals de Turkse en Syrische gemeenschap en de Indische en Molukse gemeenschap. Ook worden handvatten en praktische tips rondom rouw gegeven voor gebruik in de praktijk.

De sprekers

  • Sylvia Huisman – Stichting Pelita

Sylvia Huisman is cultureel antropoloog, counselor en regiocoördinator bij Stichting Pelita. Ze zal spreken over de tradities van gezond rouwen binnen de Indische en de Molukse gemeenschap. Ze zal meer vertellen over het belang van rituelen bij rouw en de belemmeringen van COVID-19 bij deze rituelen.

  • Kamile Adali – Alifa

Kamile Adali is ouderenadviseur bij Alifa. Ze zal spreken over de culturele aspecten van rouw binnen onder andere de Turkse en de Syrische gemeenschap. Ze zal ingaan op praktijkervaringen, waarbij ze zichtbaar maakt waar gezonde rouw kan knellen.

  • Lyanne Reitsma – Universiteit Utrecht

Lyanne Reitsma is onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Ze zal spreken over (verstoorde) rouw tijdens de coronacrisis. Ze zal vertellen over het ‘Rouw en Corona onderzoek’ waarin de effecten worden geëvalueerd van een online rouwbehandeling voor mensen van wie een dierbare is overleden tijdens de coronacrisis.

Bekijk het webinar van 15 aprilOp de hoogte blijven van het project?

In het project ‘Gezond ouder worden in twee werelden’ werken verschillende partners in Overijssel samen aan initiatieven voor migrantenouderen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Deze initiatieven dragen bij aan het verbeteren van de gezondheid en het welbevinden van migrantenouderen. Kennis delen is één van de belangrijkste doelstellingen van het project. Wil je op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen of van webinars die we organiseren? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

- Mogelijk gemaakt door de province Overijssel -
provincie Overijssel