Bekijk het webinar ‘Woonzorg initiatieven voor migrantenouderen’

23/06/2021

Op donderdag 10 juni organiseerden we het webinar 'Woonzorg initiatieven voor migrantenouderen'. Heeft u het webinar gemist of niet live kunnen bijwonen, dan kunt u het hieronder rustig terugkijken. In dit webinar komen vier experts aan het woord over cultuursensitieve woonzorg initiatieven voor ouderen met een migratieachtergrond.

Bekijk het webinar van 10 juniCultuursensitieve woonzorg initiatieven

Er is veel belangstelling voor cultuursensitieve woonzorg initiatieven. Toen zorginstelling Carintreggeland begin dit jaar van start ging met het bieden van een permanente woonzorgvoorziening voor ouderen met een niet-westerse migratie-achtergrond en dementie, was deze snel gevuld. Waarom is het zo belangrijk om in te zetten op deze cultuursensitieve woonzorg initiatieven?

Welke verschillende woonvormen zijn er al voor deze ouderen? Hoe passen de wensen van migrantenouderen zelf bij dit aanbod? En welke rol kan de zorgprofessional spelen in het traject? In dit webinar is onder andere ingegaan op bovenstaande vragen. We lieten verschillende experts aan het woord. Zij deelden hun kennis over cultuursensitief wonen en vertelden over onderzoek, initiatieven en kennis uit de praktijk.

De sprekers

  • Barry Kwast – Carintreggeland

Barry Kwast werkt als manager zorg bij Carintreggelandhuis ‘Het Woolde’ in Hengelo. Carintreggeland biedt hier sinds drie maanden permanente zorg aan ouderen met een niet-westerse achtergrond. Barry Kwast vertelt over de eerste resultaten hiervan. Wat is de situatie nu? Wat is tot dusver een succesfactor gebleken en wat had wellicht anders gekund?

  • Sevilay Luiken-Dalli – IMEAN Care

Sevilay Luiken-Dalli is oprichter van IMEAN Care & Consultancy. IMEAN biedt cultuursensitieve zorg voor migrantenouderen met dementie in Twente. Sevilay Luiken-Dalli is als projectleider betrokken bij het Woonzorginitiatief voor migrantenouderen in Hengelo.

  • Robert Olde Heuvel – Woningcorporatie Welbions

Robert Olde Heuvel is werkzaam als Stadsstrateeg bij Welbions. Hij werkt aan het sociale- en maatschappelijke domein binnen de woningcorporaties. Robert Olde Heuvel zal ingaan op de raakvlakken van zorg, welzijn, leefbaarheid en wonen: vanuit deze raakvlakken zoekt Welbions steeds naar nieuwe (kleinschalige) woon(zorg) concepten. In deze ontwikkeling past ook het woonzorg initiatief voor migrantenouderen.

  • Harry Moeskops – Stichting WoonSaem 

Harry Moeskops is voorzitter van Stichting WoonSaem. Deze stichting is zes jaar geleden opgericht en ondersteunt initiatieven om projecten rondom gemeenschappelijk wonen van oudere migranten tot stand te brengen. Het gaat om projecten van geclusterde-zelfstandige woningen met een gemeenschappelijke ruimte. Stichting WoonSaem is vooral werkzaam in de regio Amsterdam, maar geeft ook regelmatig adviezen aan initiatieven elders in het land.

Op de hoogte blijven van het project?

In het project ‘Gezond ouder worden in twee werelden’ werken verschillende partners in Overijssel samen aan initiatieven voor migrantenouderen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Deze initiatieven dragen bij aan het verbeteren van de gezondheid en het welbevinden van migrantenouderen. Kennis delen is één van de belangrijkste doelstellingen van het project. Wil je op de hoogte blijven van nieuws, ontwikkelingen of van webinars die we organiseren? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

- Mogelijk gemaakt door de province Overijssel -
provincie Overijssel