Tien aanbevelingen om in gesprek te gaan met Marokkaanse ouderen over eenzaamheid

02/03/2020

Ouderen met een Marokkaanse achtergrond voelen zich regelmatig eenzaam, maar ze praten niet met familie en anderen in hun sociale omgeving over hun gevoelens van sociale en emotionele eenzaamheid. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek 'Tussen Verveling en Vereenzaming' van Joline Verloove en Hanan Nhass van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) dat op 30 april 2020 werd gepresenteerd. In het rapport doen de onderzoekers tien aanbevelingen voor professionals die werken met Marokkaanse ouderen.

Gesprekken met ouderen en professionals
De onderzoekers spraken voor hun onderzoek met twaalf zelfstandig wonende (55+)ouderen met een Marokkaanse achtergrond. Gespreksthema: hun leefwereld rond ouder worden en eenzaamheid. De onderzoekers spraken ook met sociaal professionals, experts en informele hulpverleners, waaronder gespecialiseerde welzijnsprofessionals, moskeevoorzitters en sleutelfiguren uit de Marokkaanse gemeenschap. Het verkennende onderzoek heeft geleid tot tien aanbevelingen voor hulpverleners bij het ontwikkelen van interventies van ouderen met een Marokkaanse achtergrond.  

Tien aanbevelingen aan hulpverleners
Voorbeelden van deze aanbevelingen die worden beschreven in het rapport: 

  • Houd rekening met de gebedstijden, start bijvoorbeeld een activiteit om 11 uur omdat veel ouderen na het vroege ochtendgebed slapen tot 10 uur.
  • Bied activiteiten gratis aan en op een laagdrempelige locatie, zoals een moskee of buurthuis.
  • Spreek niet direct over eenzaamheid, maar nodig ouderen uit om bijvoorbeeld soep te komen nuttigen en biedt ruimte voor ontmoeting en gesprek door bijvoorbeeld een gezondheidswerker uit te nodigen om voorlichting te geven over de fysieke gezondheid waarna de stap naar welzijn en psychische gezondheid gemakkelijker te maken is.

Download voor alle tien aanbevelingen het volledige rapport op de website van kis.nl

- Mogelijk gemaakt door de province Overijssel -
provincie Overijssel